به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، بار ديگر عاشورايي از راه رسيد و در فضاي شهر نداي «هل من ناصر ينصرني» امام حسين(ع) پيچيده است و مردم خداجوي و عزادار حسيني با حضور در تکايا و هيئات در سراسر کشور در سوگ اين مصيبت عظمي بر سر و سينه ميزنند و به ياد شب عاشوراي سال ?? هجري در احياء اين شب و مناجات با خداوند و تدبر در قرآن کريم ميکوشند.
سيد بن طاووس در کتاب «اقبال الاعمال» خود در باب اهميت و فضيلت اين شب اين چنين مينويسد: شب عاشورا شبي است که مولايمان امام حسين(ع) و اصحاب او، آن را با انجام نماز و خواندن دعا احيا کردند؛ در حالي که مسلمانان زنديق آنان را احاطه کرده و دور آنها را فرا گرفته بودند تا خون آنان را بريزند و نفوس عظيم آنان را بگيرند و حرمت آنان را هتک کنند و زنان مصون و محجبه آنان را به اسيري ببرند.
بنابراين، براي هر کس که اين شب را درک ميکند، سزاوار است که با شخصيتهاي باقي مانده از اهل دو آيه «مباهله» و «تطهير»، در مقام بزرگ آن بزرگواران با آنان هم دردي کند، همراه با خداوند و رسول او بر دشمنان آنان خشم و غضب کند و در تمام امور و ماجراها با خدا و رسول موافقت کند و با اخلاص در موالات اولياي خدا و دشمني با دشمنان او، به درگاه خداوند نزديکي بجويد.
*فضيلت احياء شب عاشورا
در کتاب «دستور المذکرين» آمده است که رسول خدا(ص) فرمودند: «هر کس شب عاشورا را احيا کند، گويي که به اندازه عبادت همه فرشتگان به عبادت خدا پرداخته است و پاداش کسي که در اين شب عمل [صالح] کند، همانند پاداش ?? سال عمل است»، اکنون ديگر اعمال اين شب، اعم از نماز و تضرع به درگاه خدا را يادآور ميشويم:
-نمازهاي شب عاشورا
«محمدبن ابيبکر مديني حافظ» در کتاب «دستورالمذکرين» به سند خود از «وهب بن منبه» از «ابن عباس» نقل کرده است که رسول خدا(ص) فرمود: «هر کس در شب عاشورا در آخر شب، ? رکعت نماز بخواند، در هر رکعت فاتحه الکتاب(سوره حمد) و ?? بار آيةالکرسي و ?? بار سوره «توحيد» و ?? بار «فلق» و ?? بار سوره «ناس» - و بعد از سلام نماز ??? بار سوره «قل هو الله احمد» را قرائت کند، خداوند متعال در بهشت يک صد ميليون شهر از نور براي او بنيان مينهد که در هر شهر از آن شهرها يک ميليون کاخ و در هر کاخ، يک ميليون اتاق و در هر اتاق يک ميليون تخت و در هر تخت يک ميليون بستر و در هر بستر همسري از حورالعين و زنان زيباي بهشتي وجود دارد و نيز در هر اتاق يک ميليون سفر گسترده است و در هر سفر يک ميليون کاسه غذا و در هر ظرف غذا يک ميليون نوع غذا وجود دارد و هر کدام از آن خادمها و خادمهها دستمالي بر دوش افکندهاند و آمادهي خدمتاند».
-نماز ديگر شب عاشورا
باز در کتاب «دستورالمذکرين» به سند متصل از «ابن ابي امامه» آمده است که رسول خدا(ص) فرمود: «هر کس در شب عاشورا ??? رکعت نماز بخواند و در هر رکعت يک بار سوره «حمد» و سه بار سوره «توحيد» قرائت کند و بعد از هر دو رکعت سلام بگويد، وقتي همه اين ??? رکعت نماز را به پايان برد، ?? بار بگويد: «سبحان الله والحمدالله ولاإلهإلاالله والله اکبر ولا حول ولاقوة إلا بالعلي العظيم»، هر کس - اعم از مرد و زن - اين نماز را بخواند، خداوند قبر او را از مشک عنبره آکنده ميکند و در هر روز بر قبر او نور وارد ميشود تا اين که در شيپور قيامت دميده شود و سفرهاي براي او گسترده ميشود که همه اهل دنيا از زماني که دنيا آفريده شده تا زماني که در شيپور قيامت دميده ميشود، ميتوانند از نعمتهاي آن بهرهمند شوند و هيچ کس از مردان و زنان نيست، مگر آنکه وقتي در قبر نهاده ميشود، موهايش ميريزد به جز کسي که اين نماز را خوانده باشد.
سوگند به خدايي که مرا به حق برانگيخت، هر کس اين نماز را بخواند، خداوند - عزوجل- در قبرش همانند عروس در حجله عروسي، به او نظر رحمت ميکند تا اينکه در شيپور قيامت دميده شود و وقتي قيامت فرا ميرسد، همانند بردن عروس به سوي همسرش، از قبر بيرون آورده ميشود».
دليل اعتماد ما بر اين گونه احاديث، روايتي است که از امام صادق(ع) نقل شده است که ما پيش از اين آن را يادآور شدهايم که فرمود: «هر کس، عمل خيري به او برسد و او بدان عمل کند، ثوابي که در آن ذکر شده براي او خواهد بود، اگر چه آن عمل در واقع به آن صورت که به او رسيده، نباشد».
-نماز ديگر براي شب عاشورا
در برخي از کتابهايي که در زمينه اعمال عبادي نوشته شده، به نقل از پيامبر اکرم(ص) آمده است: «هر کس در شب عاشورا ??? رکعت نماز در هر رکعت از آن، يک بار سوره «حمد» و سه بار «توحيد» بخوابد و بعد از هر دو رکعت سلام بگويد و وقتي همه اين ??? رکعت را به پايان برد، ?? بار بگويد: «سبحانالله والحمدلله و لاإلهالاالله والله اکبر و لاحول ولا قوة إلا بالعلي العظيم واستغفرالله...» و در ادامه، ثواب و فضايلي را که بسياري از آرزوها و اعمال بدان نميرسد، يادآور شده است که شرح آن به درازا ميکشد.
-نماز ديگر براي شب عاشورا
بنابراين روايت ديگر از پيامبر اکرم(ص) آمده است: «مستحب است انسان در شب عاشورا چهار رکعت بخواند؛ در هر رکعت سوره «حمد» يک بار و ?? بار سوره «توحيد» و هر گاه سلام رکعت چهارم را دادي، بسيار خدا را ياد کن و بر رسول خدا صلوات بفرست و هر اندازه توانستي بر دشمنان اهل بيت لعنت کن».
-يکي ديگر از نمازها و دعاهاي شب عاشورا
نماز و دعايي است که نويسنده کتاب «المختصر من المنتخب» يادآور شده است: «دعاي شب عاشورا به اين صورت است که ابتدا ?? رکعت نماز خوانده شود، در هر رکعت سوره فاتحةالکتاب «حمد» يک بار و سوره «توحيد» ??? بار.
البته اين نماز به صورت ديگر نيز نقل شده است؛ به اين صورت که ??? رکعت نماز خوانده شود، در هر رکعت سوره «حمد» يک بار و سوره «توحيد» سه بار و وقتي نماز را به پايان بردي و سلام دو رکعت آخر را دادي، ??? بار بگو: «سبحان الله والحمدلله ولاإلهإلاالله والله اکبر ولاحول ولاقوة إلا بالعلي العظيم»
افزون بر اين، روايت ديگر در ادامه آن آمده است: ??? بار و بنابر حديث ديگر ?? بار «أستغفرالله» بگو و ??? يا ?? بار «وصلي الله علي محمدٍ وآل محمد» بگو.
*دعايي با فضيلت در شب عاشورا
آنگاه دعايي را که در بردارنده فضيلت بزرگ است و در کتاب «الرياض» آمده است، بخوان:
«اللهم إني أسألک يا اللهُ يا رحمانُ، يا اللهُ يا رحمانُ، يا اللهُ يا رحمانُ، يا اللهُ يا رحمانُ، يا اللهُ يا رحمانُ، يا اللهُ يا رحمانُ، يا اللهُ يا رحمانُ، يا اللهُ يا رحمانُ، يا اللهُ يا رحمانُ، يا اللهُ يا رحمانُ،
وأسألکَ بأسمائِکَ الوَضِيئَةِ الرَّضِيَةِ المَرْضِيَّةِ الکبيرةِ الکثيرةِ يا اللهُ، وأسألُکَ بأسمائِکَ العزيزَةِ المَنيعَةِ يا اللهُ، وأسألک بأسمائک الکامِلةِ التامَّةِ يا اللهُ، وأسألک بأسمائک المشهُورَةِ المشهُودَةِ لدَيْکَ يا اللهُ، وأسألک بأسمائک التي لايَنْبَغِي لِشَئ أن يَتَسَمّى بها غيْرُک يا اللهُ.
وأسألک بأسمائک التي لاتُرامُ ولاتَزُولُ يا اللهُ، وأسألک بما تَعْلَمُ أنَّهُ لکَ رضاً منْ أسمائک يا اللهُ، وأسألک بأسمائک التي سَجَدَ لها کُلُّ شئ دُونَک يا اللهُ، وأسألک بأسمائک التي لايَعْدِلُها عِلْمٌ ولا قدْسٌ ولا شَرَفٌ ولا وقارٌ يا اللهُ، وأسألک من مسائلک بما عاهَدْتَ أو في العَهْدِ أن تُجيبَ سائِلکَ بها يا اللهُ.
وأسألک بالمسألة التي أنت لها اهل يا الله، وأسألک بالمسألة التي تقول لسائلها وذاکرها: سل ما شئت فقد وجبت لک الاجابة، يا اللهُ يا اللهُ، يا اللهُ يا اللهُ، يا اللهُ يا اللهُ، يا اللهُ يا اللهُ، يا اللهُ، يا اللهُ.
وأسألک بجملة ما خلقت من المسائل التي لا يقوى بحملها شئ دونک يا الله، وأسألک من مسائلک بأعلاها علوا ، وأرفعها رفعة ، وأسناها ذکرا ، وأسطعها نورا ، وأسرعها نجاحا، وأقربها إجابة ، وأتمها تماما ، وأکملها کمالا ، وکل مسائلک عظيمة يا الله.
وأسألک بما لا ينبغي أن يسأل به غيرک من العظمة والقدس والجلال، والکبرياء والشرف والنور، والرحمة والقدرة ، الاشراف والمسألة والجود ، والعظمة والمدح والعز، والفضل العظيم والرواج، والسمائل التي بها تعطي من تريد وبها تبدئ وتعيد يا الله.
وأسألک بمسائلک العالية البينة المحجوبة من کل شئ دونک يا الله ، وأسألک بأسمائک المخصوصة يا الله ، وأسألک بأسمائک الجليلة الکريمة الحسنة يا جليل يا جميل يا الله ، يا عظيم يا عزيز ، يا کريم يا فرد يا وتر ، يا أحد يا صمد ، يا الله يا رحمان يا رحيم .
أسألک بمنتهى أسمائک التي محلها في نفسک يا الله، وأسألک بماسميته به نفسک مما لم يسمک به أحد غيرک يا الله.
وأسألک بما لا يرى من أسمائک يا الله، وأسألک من أسمائک بما لا يعلمه غيرک يا الله، وأسألک بما نسبت إليه نفسک مما تحبه يا الله، وأسألک بجملة مسائلک الکبرياء، وبکل مسألة وجدتها حتى ينتهي إلى الاسم الأعظم يا الله.
وأسألک بأسمائک الحسنى کلها يا الله، وأسألک بکل اسم وجدته حتى ينتهي إلى الإسم الاعظم الکبير الأکبر العلي الأعلى، وهو اسمک الکامل الذي فضلته على جميع ما تسمى به نفسک، يا الله يا الله، يا الله، يا الله يا الله، يا الله يا الله، يا الله يا الله، يا رحمان يا رحيم، أدعوک وأسألک بحق هذه الأسماء وتفسيرها ، فانه لا يعلم تفسيرها أحد غيرک يا الله.
وأسألک بما لا أعلم ولو علمته سألتک به، وبکل اسم استأثرت به في علم الغيب عندک أن تصلي على محمد ، عبدک ورسولک وأمينک على وحيک، وأن تغفر لي جميع ذنوبي، وتقضي لي جميع حوائجي، وتبلغني آمالي، وتسهل لي محابي، وتيسر لي مرادي، وتوصلني إلى بغيتي سريعا عاجلا، وترزقني رزقا وواسعا، وتفرج عني همي وغمي وکربي يا أرحم الراحمين».
منبع:فارس